Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kávé-készités

 

kave.jpg
Kávékészítési Alapkövetelmények.
 
Következők a jó kávé készítésének, elengedhetetlen alapfeltételei:
 
1. Alapanyagok: kávébab; víz
 
2. Technikai jellemzők: hőmérséklet; nyomás; idő; őrlésfinomság; tömörítés - összességében ezek, egy meghatározott kávégép, gépi paraméterei.
 
Az 1. Alapanyagok - ami kézenfekvő - igencsak meghatározzák a leendő "végeredményt"!
 
Kávébab és Őrlésfinomság
 
Az egyszerűsítés kedvéért, legyen itt egy, nem létező /pörkölt/ standard kávé. A kávébabot, megfelelően meg kell őrölni úgy, hogy annak minősége, tökéletesen megfeleljen az adott kávégép gépi paramétereinek. Az sem mellékes, hogy az őrlés és felhasználás között, mennyi idő * telik el!
 
Jó példa erre pl. a Saeco szuper automaták működése - ahol egy lépésben követi egymást a darálás valamint a főzés fázisa.
 
*Az őrölt kávé, nagyon kényes, mivel az aromáját, - (amit szeretünk benne:) - nagyon könnyen lebomló, könnyen oxidálódó alkotóelemek adják.
 
Mennyiség
 
A szokásos őrlemény mennyisége - függetlenül a hozzá adagolt víz mennyiségétől, általában ~7- 8 gramm/adag. Ez változtatható a felhasználó igénye szerint, tekintettel az adott kávégép, gépi paramétereire.
 
Víz
 
Mivel a kávéfőzés egy extrakciós folyamat, így nagyon lényeges a víz keménysége és a víz tisztasága. - Nem véletlen, hogy egyes kávégép-vízszűrőbetétek, tartalmaznak a vízlágyító műgyantán kívül, aktív szén összetevőt is - ilyen pl. az Aqua Prima.
 
A 2. Technikai jellemzők - itt most az ipari kávégépek és szuper automaták technikai paramétereit említem, mivel az előbbiektől eltérően a "hagyományos kávéfőzők" teljesen más elven üzemelnek, ahol a hőmérséklet és a nyomás értékei, szoros összefüggésben vannak. Hőmérséklet
 
Az optimális hőmérséklet, 92 és 96 C fok közötti - e hőmérséklet alatt, nincs megfelelő kávélúgozás - ez felett, pedig már fokozatosan, nem kívánatos anyagok keletkeznek, pl. csersav is kerül a kávéba.
 
A hőmérséklet
 
, egy sarkalatos pont - a kávé tömörítvénynél értendő az értéke és nem függ a gép kialakítástól, felépítésétől.
 
Nyomás- Víznyomás
 
Általában, 7 - 9 bar az ideális nyomásérték - szintén a kávé-tömörítvénynél értendő. A víznyomás értéke, részben függ a gép kialakításától a kávé tömörítésétől és mennyiségtől - röviden a gépi paraméterektől.
 
Idő
 
Általában, ~ 25 mp alatt készül el egy csésze presszókávé - amennyiben, megfelelő a vízkeménység az őrlemény a tömörítés, valamint a hőmérséklet és a víznyomás.
 
Jó kávézást!